1

24 липня Православна Церква святкує пам'ять явлення Ржевської або Оковецької ікони Божої Матері. Як і безліч інших образів Богородиці Ржевська ікона прославилася багатьма зціленнями та чудесами. Навіть саме знайдення цього образу було чудесним.

Сталося це все в 1539 році, в селі Клочки, Оковецької волості Ржевського повіту. У той час в селі жили два злодія, які, замисливши недобру справу і зв'язавшись з двома іншими грабіжниками, вирішили вкрасти двох коней і двох корів.

За їх планом вони повинні були залишити вкрадених тварин в призначеному місці в лісі. І коли перша двійка злодіїв прийшла на умовлене місце - вони побачили прибитий до сосни залізний хрест, а на самому дереві - ікону Божої Матері. Злякавшись, вони поспішно залишили те місце.

Відео дня

Незабаром про ікону дізналося все село і 8 червня 1539 року, в день Сходження Святого Духу, більше ста жителів Клочків і навколишніх сіл вирушили в ліс, для того щоб знайти цю святиню. Коли її знайшли, то побачили, що це була ікона старовинного письма із зображенням Богородиці з Немовлям і святителя Миколая Чудотворця ліворуч від Божої Матері. Коли ікону зняли з дерева, для того щоб урочистим хресним ходом перенести в храм, засяяло незвичайне світло і піднявся сильний шум.

Ікону Богородиці поставили в храмі для поклоніння і за тиждень від неї отримали зцілення 27 осіб. Спостерігаючи таку велику кількість чудес, місцевий чернець Стефан, а за ним і ржевський священик Григорій Онисифоров, вирішили повідомити про цю святиню митрополиту. Вони поїхали в Москву з описами ікони і тих зцілень, які сталися від неї. Прочитавши доповідь, митрополит Московський Іаоасаф (1539-1541) прославив Господа, за таке Його диво і благословив спорудити храм на місці явлення ікони. Також він зробив велику пожертву на майбутній храм.

У січні 1541 року, перед тим як освятити новий храм, Ржевську ікону принесли в Москву для поклоніння. Вона перебувала в Успенському соборі до 24 липня, після чого ржевську святиню було урочисто відправлено до храму, на місці її явлення. На згадку цієї події, 24 липня, було встановлено днем святкування Ржевської ікони Божої Матері.

Тропарь Пресвятой Богородице перед иконой Ее, именуемой «Ржевская»:

Предстательнице нератная, о Одигитрие готовая! Тверския земли и града Москвы красота и слава, днесь в кров Твой вси прибегаем и умильно вопием Твоему крепкому заступлению, просяще избавления от злых наветников православия, присно борющих нас, и получити, Богородительнице Чистая, токи неисчерпаемых чудесных исцелений от Твоея пречудныя иконы молитвой предстоящего пред Тобою Мирликийского чудотворца Николая да усердно вси Твое проповемы наше ограждение.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії.

При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.