1

Серед багатьох ікон Богородиці, шанованих на Русі, ні одна не поширена в такій кількості, як Казанська. Її явління відбулося в кінці 16-го століття у знову заснованій Казанській єпархії. Через пожежі 1579-го року згоріла половина міста. Язичники і мусульмани зловтішалися. Але ця пожежа стала передвісником утвердження Православ'я в краї.

Саме в той час Богородиця тричі явилася уві сні дев'ятирічній дівчинці і вказала, де шукати Її ікону. Згодом у підвалі згорілого будинку був знайдений образ. З хресним ходом Казанська ікона була перенесена в Благовіщенський собор, а на місці її знаходження заснували монастир. З часом цей образ став всенародною святинею, знаменням Небесного покрову Божої Матері.

Божа Матір одна, а ікон Її багато, як і шляхів, за допомогою яких Богородиця піклується про нас. Численні чудотворні списки з Казанської ікони відомі по всій Русі. Серед них - образ Божої Матері в В'язниках і Нижньому, Ломове, в Тобольську і Суздали, Вологді і Каргополі і багатьох інших містах.

Відео дня

Перед Казанської іконою молилися під час посухи, до неї зверталися в лихоліття, її носили хресними ходами по містах, захищаючись від ворога. Для православних християн в Казанській іконі Божої Матері донині втілена ідея молитовного заступництва і турботи Пресвятої Богородиці за святу Русь.

За матеріалами "Глас"