1

Історія встановлення соборного святкування святих Радонезької землі сходить до середини XVII століття, коли були відновлені перші списки учнів преподобного Сергія Радонезького, був надрукований «Канон молебень преподобним і богоносным батьком нашим ігумену Сергію і учню його Никону, чудотворцам». Приблизно до того ж часу належить написання першої ікони Собору Радонізьких святих, яку помістили на західній стороні лівого стовпа Троїцького собору, і місцевої ікони 1671 року преподобних Сергія і Никона, яка була поставлена біля північних воріт в іконостасі Троїцького собору.

27 вересня 1853 року в Гефсиманському скиті Троїце-Сергієвої Лаври була освячена трапезна церква в ім'я преподобних Сергія і Никона Радонізьких. До літнього свята обрітення мощей преподобного Сергія (5 липня) була складена «Служба преподобним отцем нашим Сергієм і Никоном, Радонезьким чудотворцам. У храмі їх, у скиті Гефсиманії».

11 червня 1981 року намісник Троїце-Сергієвої лаври архімандрит Ієронім (Зінов'єв) освятив новий боковий вівтар на честь Собору Радонізьких святих, влаштований в північній частині храму на честь Усіх святих, що в землі Російській просіяли, що під Успенським собором обителі. У тому ж році 10 липня з благословення патріарха Московського і всієї Русі Пимена було встановлено святкування Собору Радонізьких святих 6 (19) липня, на наступний день після свята в честь знайдення мощей преподобного Сергія Радонежського. У 1981 році було вперше здійснено урочисте святкування Собору Радонізьких святих. У тому ж році були складені тропар, кондак та молитва Радонезьким святим. До служби преподобному Сергію, яка була взята за основу, приєднали служби преподобному Михею Радонезькому, в якій згадуються інші учні авви Сергія. Пізніше була складена особлива служба Радонезького святим.

Відео дня

У склад Собору Радонізьких святих, очолюваного преподобним Сергієм, увійшли його учні та співрозмовники, а також святі ченці Троїце-Сергієвої обителі. В цілому до початку XXI століття в Соборі згадуються більше сімдесяти п'яти угодників Божих.

"Правмир"