1

Сьогодні Православна Церква святкує день пам'яті святителя Митрофана, першого Патріарха Константинопольського.

Святитель Митрофан був сучасником святого рівноапостольного імператора Костянтина Великого (306-337). Святий походив із знатної родини. Батько його, Дометій, був братом римського імператора Марка Аврелія Проба (276-282).

Але прийнявши християнство Доматій змушений був тікати зі своїми синами Митрофаном та Пробом з Риму до Візантії, де вони згодом почали навчатися істин християнства у єпископа Тіта (242-272). Бачачи палке бажання служити Богові, Тіт висвятив Дометія в сан пресвітера, а з часом той став наступником Тіта на єпископській кафедрі (272-303).

Відео дня

Прибувши одного разу до Візантії, імператор Костянтин Великий був захоплений красою і зручним розташуванням міста. Побачивши святість життя і мудрість святого Митрофана, імператор узяв його з собою до Риму. Але незабаром Костянтин вирішив перенести столицю з Риму до Візантії і перевів туди святителя Митрофана.

Святитель зайняв кафедру в 316 році. Під час Першого І Вселенського Собору, який зібрався в Нікеї для засудження єресі Арія, Костянтин Великий отримав у святих отців Собору святителя Митрофана титул Патріарха. Таким чином, святий став першим Патріархом Константинопольським.

Святитель Митрофан мирно преставився до вічного життя в 326 році, у віці 117 років. Його святі мощі спочивають у храмі, спорудженому в його пам'ять, в Константинополі.

"УНІАН-Релігії"