Явление Креста на небе в Иерусалиме, первая половина XIX в.

Після смерті першого християнського благовірного імператора Костянтина Великого імператорський престол посів його син Констанцій, який ухилився в єресь Арія, який заперечував єдиносутність Сина Божого з Отцем.

У твердження святого Православ'я Господь явив у Єрусалимі дивне знамення. У дні Святої П'ятидесятниці, 7 травня 351 року, о третій годині ранку на небі з'явилося зображення рівнокінцевого Хреста Господнього, що сяяло світлом, перевершуючим світло сонця. Свідком був весь народ, вражений великим жахом та подивом.

Явище знамення Хреста почалося над святою Голгофською горою, де був розп'ятий Господь, і досягало гори Оливної, віддаленої від Голгофи на відстані 15 стадій. Знамення переливалося всіма кольорами веселки і привернуло до себе погляди всіх людей. Багато людей, залишивши свої справи, виходили з будинків і зі страхом споглядали дивовижне явище. Потім натовпи жителів Єрусалиму з трепетом і радістю поспішили до святого храму Воскресіння.

Відео дня

Про чудесне явище знамення Хреста Святійший Патріарх Кирил Єрусалимський (350 - 387) сповістив посланням імператора Констанція, вмовляв його звернутися до православної віри. Історик Давньої Церкви Созомен свідчить, що через це явище Святого Хреста багато з юдеїв та геллени прийшли до істинної віри, покаявшись Христу Богові, і прийняли Святе Хрещення.

Правмир