Священномученик Василий

Православна Церква вшановує пам'ять священномученика Василя Анкірського.

Священномученик Василь був пресвітером в Анкирі Галатійській. Під час широкого поширення аріанської єресі він закликав свою паству твердо триматися Православ'я. За це святий Василь був позбавлений священицького сану місцевим аріанським собором, але на Палестинському Соборі 230 єпископів він був відновлений в сані пресвітера.

Святий Василій відкрито продовжував свою проповідь, викриваючи аріан, за що став жертвою переслідувань і зазнав катувань як людина, нібито небезпечна для держави. Для відрази святого Василя від Православ'я до нього були приставлені два відступника - Елпидій і Пегасій. Однак святий залишився непохитний і за це його знову піддали мукам.

Відео дня

Коли ж у місто Анкіру прибув імператор Юліан Відступник (361 - 363), святий Василь на суді перед ним мужньо сповідав Христа, а імператора викрив за відступництво. Юліан наказав вирізати ремені зі шкіри зі спини святого. Однак святий пресвітер Василь переніс цю страшну муку.

Коли ж святого стали палити і колоти розжареним прутами в плечі і живіт, він в муках впав на землю і голосно молився.

Здійснивши молитву, весь сколотий розжареним прутами, святий немов заснув солодким сном, віддавши душу свою в руки Божі. Священномученик Василь помер 29 червня 362 року. Пам'ять його заради свята святих апостолів Петра і Павла була перенесена на 22 березня.

Правмир