Вмираючі героїчно, зовсім не вмирають.

Старець Паїсій Святогорець

Відео дня

Сьогодні день пам'яті святих мучеників Агапія, Пуплія, Тімолая, Роміла, Олександра, Олександра, Діонісія та Діонісія. Жили вони у часи царювання Діоклітіана і постраждали в Кесарії палестинській від ігемона Увірвана.

У ті часи був виданий указ по всіх країнах і містах - примушувати християн принести жертви та поклонитися ідолам. Під час одного з язичницьких свят тих, хто відмовлявся принести жертву ідолам, почали публічно катувати. Тоді мученик Тимофій був засуджений на спалювання, а мученики Агапій і Фекла були віддані на розтерзання звірам (пам'ять цих трьох мучеників - 1 вересня).

Коли відбувалося це криваве видовище, шість мужніх хлопців: Пуплій, Тімолай, Роміл, обидва Олександр і Діонісій, не могли байдуже дивитися, як лилася кров безневинних страждальників. Вони самі зв'язали собі руки на знак того, що бажають постраждати за Христа і з любові до Христа готові йти на вогонь і на поживу звірам. Підійшовши до самого центру видовища, вони зупинилися перед ігемоном Урваном і голосно вигукнули: «Ми християни!».

Ігемон, бачачи, що вони ще юні віком, і не бажаючи губити їх, став ласкаво переконувати поклонитися ідолам. Та всі умовляння виявилися марними, тоді християн кинули в темницю.

У темниці були вже були двоє християн: святий Агапій, чоловік чесний і славний, який ще раніше з великою відвагою сповідував ім'я Іісуса Христа і зазнав за це багато різних мук, та слуга його Діонісій.

Довгий час ці святі мученики були в темниці. Їх катували, але вони не відступили від Христа. І всі в один день поклали чесні голови свої за Главу Церкви Іісуса Христа, від Якого були увінчані вінцями переможними.

Православіє в Україні