Святі мученики Спевсіпп, Єлевсипп, Мелевсіпп і баба їх Леонілла і з ними Неон, Турвона і Іовілла постраждали в Галлії у другому столітті, під час гоніння Марка Аврелія (161 - 180).

Леонілла прийняла Хрещення в похилих роках від одного з учнів святого Полікарпа, єпископа Смирнського, і звернула потім до Христа трьох своїх онуків.

Відео дня

Брати, запаливши ревнощами Господі, розбили ідолів і докоряли язичників в їх божевіллі.

Мучителі на місці страти повеліли Леоніллі умовити онуків відреклися від Христа, але вона, підійшовши до них, хвалила їх за мужність і тверде сповідання своєї віри. Тоді мучеників кинули у вогонь, але він не пошкодив ім.

Після мук і смерті онуків свята Леонілла була усічена мечем. Разом з нею постраждала свята Іовілла, вона бачила непохитну віру святих мучеників і визнала себе християнкою, залишивши чоловіка і малолітнього сина. Мучителі повісили її за волосся, зранили її тіло і обезголовили.

Святий Неон бачив подвиг святих братів і записавши їх страждання, передав свій рукопис Турвону, сам же відкрито визнав Христа, за що був жорстоко побитий і помер від побоїв. Святий Турвона, наслідуючи подвигам страстотерпців, також закінчив мученицьки земне життя.

Мученики ці особливо шановані в Іспанії, де їм присвячені багато храмів. Мощі святих мучеників грецький імператор Зенон передав до Франції, в місто Лангр.

Lavra.ua