У Києві офіційно представили програму перебування Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Україні з 27 липня по 5 серпня.

Про неї детально розповіли на прес-конференції в УНІАН керуючий справами Української Православної Церкви архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ архімандрит Кирил (ГОВОРУН) та прес-секретар Предстоятеля УПЦ протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО.

Найважливішими пунктами перебування Патріарха в Україні були названі Київ і Донецьк, а також Крим і Почаїв. Передбачено, що поважний гість відправить урочисті богослужіння в усіх трьох лаврах України: Києво-Печерській, Святогірській і Почаївській, а також в Херсонесі, на місці хрещення святого князя Володимира.

Відео дня

Зокрема, розпочнеться візит 27 липня о 10.00 молебнем на Володимирській гірці. Того ж дня о 17.00 Патріарх відправить всеношну в Успенській Києво-Печерській лаврі.

Протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО зазначив з приводу термінів візиту: “Дуже символічний виходить візит, бо фактично він починається напередодні дня святого рівноапостольного князя Володимира, що його Церква відзначає 28 липня, а держава минулого року визнала як державне свято – День Хрещення Київської Русі. У Святогірську Патріарх буде в день пам’яті Святогірської ікони Божої Матері – місцевої святині, у Почаєві – в день Почаївської ікони Божої Матері, 5 серпня, саме в день 450-річчя з дня принесення в Україну цієї святині. У Херсонесі Патріарх звершить богослужіння в день пророка Божого Іллі”.

Прес-секретар Предстоятеля УПЦ зауважив, що у програмі візиту можливі зміни, але на користь додаткових подій. Він також додав, що візит пройде у неполітичному, недержавному форматі.

“Це буде суто церковний, первосвятительський пастирський візит Святішого Патріарха Кирила до України. Саме він наголошує на неполітичному і недержавному рівні цього візиту”, – відзначив прес-секретар.

Архімандрит Кирил (ГОВОРУН) у свою чергу повідомив, що мета візиту Патріарха Московського і всієї Русі Кирила – зустрітися з паствою та помолитися разом із нею. За його словами, візит є традиційним, оскільки спочилий Патріарх Олексій ІІ також розпочинав своє патріаршество саме з візиту в Україну.

“Як тільки Патріарха Кирила обрали на патріарший престол у Москві, він зазначив, що хотів би в першу чергу відвідати Київ – першоджерело руського християнства, руського Православ’я. І це мав би стати його перший закордонний візит”, – зазначив Кирил (ГОВОРУН).

Керуючий справами Української Православної Церкви Митрофан висловив сподівання, що візит Патріарха Кирила сприятиме налагодженню міжконфесійних відносин, вирішенню деяких питань, які сьогодні стоять перед Українською Православною Церквою, перед Православ’ям в Україні загалом.

На запитання, з ким із державних діячів зустрінеться Патріарх Кирил, керуючий справами УПЦ поінформував, що планується зустріч тільки з Президентом України. Щодо тем, які передбачається обговорити на цій зустрічі, архієпископ Митрофан сказав: “Це питання, які пов’язані сьогодні з життям та діяльністю Української Православної Церкви та забезпечення прав і свобод, зафіксованих у Конституції. Тому що є багато проблем, особливо на місцях, коли порушуються права і свободи тих православних віруючих, які належать до УПЦ. Але, я думаю, що обговорюватимуться і питання шляхів подолання розколу, що сьогодні існує в Україні, бо Президент неодноразово порушував та порушує ці питання”.

Прес-секретар Предстоятеля УПЦ також повідомив, що з 1 липня у Києво-Печерській лаврі розпочне роботу прес-центр візиту Патріарха. Крім того, спеціально для висвітлення візиту створюється окремий сайт в Інтернеті для інформування громадськості. Плануються постійні інформаційні включення на телеканалах, прямі трансляції богослужінь з Києво-Печерської, Святогірської, Почаївської лавр та з Херсонеса.