Свята Катерина народилася в столиці Єгипту - Олександрії, у сім'ї правителя цього міста. Вона мала рідкісну красу і розум та отримала блискучу освіту, вивчивши твори кращих античних учених і філософів. Юнаки з найіменитіших родин шукали її руки, але Катерина оголосила батькам, що згодна вийти заміж лише за того, хто перевершить її не в знатності, багатстві й красі, а в мудрості.

Мати Катерини, таємна християнка, відправила дочку до свого духовного отця допомогти розумно розсудити про її рішення. Вислухавши Катерину, старець сказав, що знає Юнака, котрий перевершує її в усьому. Образ Нареченого Небесного породив у душі мудрої дівчини гаряче бажання побачити Його.

На прощання старець вручив Катерині ікону Божої Матері з Богонемовлям Ісусом на руках і порадив їй з вірою молитися перед образом. Катерина молилася всю ніч і удостоїлася бачити Пресвяту Діву, яка просила Свого Божественного Сина подивитися на Катерину, але Христос не удостоїв її поглядом. У глибокому смутку Катерина вдруге пішла до старця. Він розповів їй про віру і здійснив над нею таїнство Хрещення.

Відео дня

Знову Катерині було видіння Богоматері з Немовлям, Який подивився на неї і дав їй перстень, на знак заручин. Видіння скінчилося, Катерина прокинулася, але на її руці світилося кільце. Незабаром на язичницьке свято в Олександрії прибув римський імператор Максимін. Свято мало були зроблено з особливою пишністю і з принесенням безлічі жертв, у тому числі людських.

Смерть чекала на християн, які відмовилися поклонитися язичницьким божествам. Катерина відправилася до самого імператора Максиміна з наміром полегшити долю християнських мучеників. Свята назвала своє ім'я, сповідувала перед імператором віру в Єдиного Істинного Бога і мудро засудила омани язичників.

Дівчина сподобалася імператору, тому він наказав зібрати п'ятдесят мудреців з всієї імперії, щоб переконати дівчину в її вірі. Але розмова з Катериною підкорила їх настільки, що вони самі увірували в Христа, а потім прийняли мученицьку смерть. Імператор також намагався вплинути на неї обіцянками багатства і слави, але отримав відмову, тому наказав її жорстоко мучити, а потім кинути в темницю.

Наступного дня святу Катерину знову повели на суд, де під загрозою колесування, запропонували їй відмовитися від християнської віри і принести жертву богам. Свята сповідувала Христа, і сама підійшла до знарядь тортур, але вони всі зламалися і не пошкодили їй. Побачивши це чудо, імператриця Августа і царедворець Порфирій з двомастами воїнами перед усіма сповідували віру в Христа і були обезголовлені.

Максимін знову спробував спокусити святу і запропонував їй подружжя, але знову отримав відмову. За це свята великомучениця Катерина була обезголовлена. Мощі святої мучениці були чудовим чином перенесені на одну з вершин Синайської гори, яка й донині носить її ім'я.

Тропар

Добродетельми, яко лучами солнечными, просветила еси неверныя мудрецы, и, якоже пресветлая луна ходящим в нощи, неверия тьму отгнала еси и царицу уверила еси, вкупе же и мучителя обличила еси, богозванная невесто, блаженная Екатерино, желанием востекла еси в Небесный чертог к прекрасному Жениху Христу, и от Него царским венцем венчалася еси: Емуже, со Ангелы предстоящи, за ны молися, творящия пречестную память твою.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.