Святий мученик Платон народився в місті Анкірі в Галатії в благочестивій родині. Юнаком він залишив батьківську оселю і ходив по містах, натхненно проповідуючи Слово Боже язичникам, дивуючи слухачів переконливістю й глибоким знанням грецької мудрості. За свою проповідь він був схоплений і приведений у храм Зевса на суд до правителя Агріппіну.

Спочатку суддя намагався лестощами схилити святого відмовитися від Христа. Він переконував юнака в тому, що той міг би зрівнятися по розуму із самим великим філософом Платоном, якби поклонявся язичницьким богам.

Отримавши відмову, суддя обіцяв у нагороду за зречення віддати йому в дружини красуню дочку, а в разі відмови погрожував тортурами і смертю. Святий Платон відповів, що обирає тимчасову смерть заради життя вічного. Терпіння правителя вичерпалося, і він наказав нещадно бити мученика, а потім відправити до в'язниці.

Відео дня

Коли святого Платона вели в камеру, він звернувся до народу, який зібрався біля храму, закликаючи всіх не відступати від християнської віри. Через сім днів мученика Платона знову привели на суд Агрипіна в храм Зевса, де вже були приготовані знаряддя тортур: киплячі казани, розпечене залізо, гострі гаки. Суддя запропонував мученику вибір: принести жертву богам або випробувати на собі дію цих знарядь.

Святий знову твердо відмовився поклонитися ідолам, і після катувань його кинули в темницю і тримали там без їжі і води вісімнадцять днів.

Побачивши, що і це не похитнуло мученика, йому запропонували в обмін на життя і свободу лише вимовити "великим є бог Аполлон". "Не хочу згрішити і словом", - відповідав мученик. За наказом Агрипіна святого мученика Платона обезголовили на початку четвертого століття.

Тропар

Мученицы Твои, Господи, во страданиих своих венцы прияша нетленныя от Тебе, Бога нашего, имуще бо крепость Твою, мучителей низложиша, сокрушиша и демонов немощныя дерзости. Тех молитвами спаси души наша.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.