Іверська ікона Божої Матері, яка знаходиться на Афоні, прославилася багатьма чудесами. Чутки про чудотворний образ через паломників поширилися по Росії.

Святіший Патріарх Никон, тоді ще Новоспаський архімандрит, звернувся до архімандрита Афонського Іверського монастиря з проханням надіслати список з чудотворної Іверської ікони Пресвятої Богородиці.

Афонський чернець Ямвлих написав копію з Іверського образу, і через рік ікона, у супроводі афонських ченців, прибула до Москви. 13 жовтня 1648 року вона була урочисто зустрінута мешканцями столиці.

Відео дня

Тропар

Дерзость ненавидящих образ Господень и держава нечестивых безбожно в Никею прииде, и посланнии безчеловечно вдовицу, благочестно чтущую икону Богоматере, истязуют, но тая нощию с сыном икону в море пусти, вопиющи: слава Тебе, Чистая, яко непроходимое море плещи своя подаде, слава правошествию Твоему, едина Нетленная.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" у 2014-2015 рр. за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.