У 910 році, при імператорі Леві Мудрому і патріарсі Макарії, візантійська імперія вела війну із сарацинами, а з інших джерел - з племенами русів у 860 і болгар в 926 році, і Константинополю загрожувала небезпека.

У недільний день, 1 жовтня, під час нічного богослужіння, коли Влахернський храм був переповнений вірянами, у числі яких був Андрій, заради Христа юродивий - слов'янин, у молодості потрапив у полон і був проданий у Константинополі в рабство місцевому жителю Феогносту.

О четвертій годині ночі, піднявши очі до неба, Андрій побачив Пресвяту Богородицю, яка йшла по повітрю, осяяну небесним світлом, оточену ангелами і групою святих.

Відео дня

Богородицю супроводжували Іоанн Хреститель і Іоанн Богослов. Богоматір молилася довгий час, обливаючись сльозами. Потім, Пресвята підійшла до престолу і молилася тут також за народ.

По закінченні молитви, Вона зняла із Себе сяюче покривало, яке носила на голові, і тримала його з великою урочистістю над усім народом. Через деякий час Богородиця стала невидимою.

Це видіння і знак означали порятунок жителів міста від навали, і війська супротивника незабаром дійсно відступили. Час встановлення свята на Русі точно не визначено.

Існує припущення, що він був запозичений від Константинопольської церкви, яка відзначає його в жовтні. Багато хто пов'язує історію появи свята з ім'ям князя Андрія Боголюбського.

У 1164 році князь здобув перемогу над ворогами. Якось він прочитував життєпис Андрія Юродивого, який жив у Царгороді в десятому столітті, і вирішив встановити свято на честь такої великої і чудової події.

На Русі храми на честь Покрова Божої Матері з'явилися у дванадцятому столітті. Це свято широко відзначалось серед селян, з ним було пов'язано безліч прикмет. На Покрову незаміжні дівчата завжди приходили в храм, щоб просити Пресвяту Богородицю про хороший і швидкий шлюб.

Тропар

Днесь, благовернии людие, светло празднуем, осеняеми Твоим, Богомати, пришествием, и к Твоему взирающе пречистому образу, умильно глаголем: покрый нас честным Твоим Покровом и избави нас от всякаго зла, молящи Сына Твоего, Христа Бога нашего, спасти души наша.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" у 2014-2015 рр. за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.