У Галатійському місті Анкирі святий сповідник був затриманий і представлений на суд до правителя Сакердона, жорстокого гонителя християн. Правитель, погрожуючи муками і смертю, наказав святому принести жертву ідолам, але він заявив, що не боїться мук.

Святого жорстоко били воловими жилами і залізними гребенями рвали тіло, але він переносив усе з терпінням і спокоєм. Це визвало ще більшу лють у Сакердона, і він наказав узути святого в чоботи з гострими цвяхами всередині і батогами гнати мученика в місто Гангр на спалення.

Шлях був важким, і воїни, які супроводжували засудженого, знемогли від спраги. У відчаї вони почали просити святого, щоб він попросив у Господа воду, яка бі врятували іх від спраги.

Відео дня

Святий, зглянувшись над своїми мучителями, з допомогою Божою відкрив з каменю чудове джерело. Здивовані воїни перейнялися співчуттям до свого рятівника і хотіли навіть відпустити його, але страх перед покаранням змусив їх вести мученика далі.

У Гангрі святий Калінік увійшов у палаюче багаття і віддав душу Богові. Тіло його, що залишилося неушкодженим, віруючі з честю поховали.

Тропар

Мученик Твой, Господи, Каллиник во страдании своем венец прият нетленный от Тебе, Бога нашего, имеяй бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости. Того молитвами спаси души наша.