23 липня Православна Церква святкує пам'ять преподобного Силуана, схимника Києво-Печерського, який подвизався в обителі близько ХІІІ-XIV ст.

Не знайшовши свого покликання в світі, він зрозумів, що йому уготований шлях служіння Богові і пішов у монастир. Приєднавшись до братії Києво-Печерської лаври преподобний проявив себе як великий аскет і пістник.

Проявлялося це в його ревній турботі про чистоту душевну і тілесну. Для їх підтримки святий постійно тримав строгий піст, обмежуючи себе в їжі і питті. Крім утримання преподобний Силуан багато часу проводив у молитві й постійно звершував всенічні бдіння.

Відео дня

Переборовши свої плотські пристрасті, він отримав від Господа дари - радість духовну, прозорливість і дар чудотворінь. Його настанови навернули не одну людину на благочестивий шлях спасіння. Дари його прозорливості і чудотворіння теж послужили іншим для виправлення і слави Божої.

Приклад цього описується в одному з монастирських літописів. Одного разу злодії вночі пробралися в монастирський сад і почали красти монастирські запаси. Святий Силуан в той час молився Богу у своїй келії. У видінні він побачив грабіжників і для того, щоб змусити їх усвідомити неправедність їхнього вчинку він молитвою зв'язав їх так, що вони не могли зійти з місця. Через три дні злодії розкаялися в тому, що скоїли неправедний вчинок і почали просити прощення. Після того як вони пообіцяли, що будуть вести богобоязливе, працьовите життя, преподобний відпустив їх.

Але не тільки з видимими ворогами боровся преподобний схимник Силуан, а в першу чергу з ворогами спасіння. І в боротьбі з цими ворогами роду людського святий Силуан проводив своє життя.

Закінчивши шлях свого земного життя, преподобний Силуан відійшов до Господа. Його нетлінні мощі зараз перебувають у Дальніх, Феодосієвих печерах.

Тропар

Многаго ти ради воздержания и безмернаго пощения приемый свыше благодать чудотворения и к Богу велие дерзновение стяжавый, постником удобрение, Силуане, Тому молися, да подаст нам мир и велию милость.