Після Свого воскресіння, Господь протягом ще сорока днів з’являвся своїм учням, розмовляв з ними та повчав їх, звелів чекати пришестя Святого Духа. Він піднявся з учнями на гору Єлеонську, де востаннє благословив їх і вознісся на небо.

У свято П'ятидесятниці Свята Церква згадує й прославляє зішестя на апостолів Святого Духа у вигляді вогненних язиків. Назва П'ятидесятниці це свято отримало тому, що ця подія відбулася в п'ятдесятий день після рятівного Воскресіння Христового.

Свято П'ятидесятниці відзначалося й у старозавітній церкві, але воно було пов'язане зі згадуванням дарування Синайського закону, отриманого євреями через 50 днів після виходу їх з Єгипту.

Відео дня

У сучасній церковній практиці цей празник називається також Днем Святої Трійці. Остання назва пояснюється тим, що зішестям Святого Духа на апостолів відкрилася освячуюча діяльність третьої Особи Пресвятої Трійці, і вчення Господа Ісуса Христа про Триєдиного Бога і участь Трьох Осіб Божества в спасінні людського роду досягло довершеної ясності і повноти.

О третій годині, за нашим часом – о дев'ятій годині ранку, у Сіонській світлиці, де перебували після Вознесіння Христа в постійній молитві апостоли, раптово почувся шум з небес, який наповнив весь будинок і був чутний далеко за його межами.

У повітрі з'явилася безліч вогненних язиків, вони на мить опустилися на голови апостолів і лише світили, але не палили. Разом з цими зовнішніми явищами послідувало внутрішнє, доконане в душах апостолів. Дух Святий назавжди наповнив Собою душі апостолів.

Між тим, шум з неба залучив до Сіонській світлиці безліч юдеїв. Вони були вражені несподіваним для них явищем: учні Христові, галілеяни за походженням, люди, невчені й неосвічені, раптом заговорили на іноземних мовах. Здивування багатьох перейшло в жах, але знайшлися й ті, хто "глузуючи, говорили", що апостоли "напилися солодкого вина".

Тоді святий апостол Петро виголосив першу проповідь, слова якої проникли в серця всіх, хто слухав і перемогли їхню завзятість. Вислухавши його, вони серцем розм’якли, та й сказали Петрові та іншим апостолам: "Що нам робити, мужі браття?". "Покайтеся, і нехай хреститься кожен із вас в ім'я Ісуса Христа для прощення гріхів, і приймете дар Святого Духа", - відповідав їм Петро.

Після цього "охоче прийняли слово" негайно покаялися, увірували, хрестилися, і до Церкви Христової "приєдналося того дня душ тисяч зо три".

День Святої П'ятидесятниці здавна вважався днем народження Церкви Христа Спасителя, створеної не стараннями людських тлумачень і міркувань, але Божественною благодаттю.

На Трійцю прийнято прикрашати храми і будинки гілками дерев, травою і квітами. Так святкувала П'ятидесятницю Церква Старозавітна; так, ймовірно, була прикрашена і Сіонська світлиця в той благословенний день.

Тропар

Благословен еси, Христе Боже наш, Иже премудры ловцы явлей, низпослав им Духа Святаго, и теми уловлей вселенную, Человеколюбче, слава Тебе.