18 червня - день пам'яті священномученика Дорофея

Священномученик Дорофей у період гонінь на християн при імператорі Діоклітіані був єпископом міста Тіра Фінікійського. По слову Євангелія (Мф. 10, 23), святитель пішов з Тіра й сховався від мучителів.

У царювання святого Костянтина Великого він повернувся в Тир, знову зайняв єпископський престол і управляв паствою більше 50 років, звернувши в християнство безліч язичників.

Коли Юліан Відступник почав відкрито переслідувати християн, святителю Дорофею було вже більше 100 років. Він пішов з Тиру в Мизийске місто Уд (нині Варна). Там його схопили придворні імператора.

Відео дня

За відмову принести жертву язичницьким ідолам святого старця стали жорстоко катувати, і під тортурами він віддав душу свою Господу близько 362 року у віці 107 років.

Священномученику Дорофею приписують складання `Синопсиса` - зібрання сказань, а також житій святих пророків та апостолів.

Тропар

И нравом причастник, и престолом наместник, апостолом быв, деяние обрел еси, Богодохновенне, в видения восход; сего ради, слово истины исправляя, и веры ради пострадал еси даже до крове, священномучениче Дорофее, моли Христа Бога спастися душам нашим.