Образ Божої Матері був написаний на стіні храму на честь Винесення Чесних Древ, що розташовувався під дзвіницею ярославського архієрейського будинку. До 1823-го року ікона була маловідома.

У місті Ярославлі міщанка Олександра Добичкіна 17 років страждала душевною і фізичною хворобою, яку тепер називають депресія. Бідна жінка не могла спокійно переносити страждання і часто кричала.

У 1823 році жінці приснився храм, в якому вона чітко побачила зображення ікони Божої Матері. Порахувавши сон віщим, вона стала ходити по Ярославлю і шукати явлений їй уві сні храм.

Відео дня

У церкві на честь Походження чесних древ Хреста Господнього, під дзвіницею архієрейського будинку, хвора Олександра побачила написане на стіні зображення Києво-Печерської Богоматері. З нею раптова зробився сильний напад, після якого настав спочатку полегшення, а потім і повне зцілення від тяжкої хвороби. З того часу від цього образу стали відбуватися чудесні зцілення за молитвами до Пресвятої Богородиці.

До ікони стали приходити численні паломники, отримуючи зцілення від хвороб і прославляючи Пресвяту Богородицю - заступницю християн.

У роки смути і гонінь на церкву в першій половині XX століття чудотворне зображення було знищено.

Ця ікона Божої Матері має подвійну назву Ярославська (Печерська). Ярославською вона іменується тому, що була явлена в місті Ярославль. Печерською ж з тієї причини, що перед Богородицею зображені преподобні Антоній і Феодосій Печерські.