Після смерті першого християнського благовірного імператора Костянтина Великого імператорський престол посів його син Констанцій, який ухилився в єресь Арія, який заперечував єдиносутність Сина Божого з Отцем.

У твердження святого Православ'я Господь явив у Єрусалимі дивне знамення. У дні Святої П'ятидесятниці, 7 травня 351 року, о третій годині ранку на небі з'явилося зображення рівнокінцевого Хреста Господнього, що сяяло світлом, перевершуючим світло сонця. Свідком був весь народ, вражений великим жахом та подивом.

Явлення знамення Хреста почалося над святою Голгофською горою, де був розп'ятий Господь, і досягало гори Оливної. Знамення переливалося всіма кольорами веселки і привернуло до себе погляди всіх людей.

Відео дня

Про чудесне явлення знамення Хреста Святійший Патріарх Кирил Єрусалимський сповістив посланням імператора Констанція, вмовляв його звернутися до православної віри.

Історик Давньої Церкви Созомен свідчить, що через це явлення Святого Хреста багато з юдеїв та геллен прийшли до істинної віри - покаялись Христу Богові і прийняли Святе Хрещення.

Тропар

Креста Твоего образ ныне паче солнца возсия, егоже от горы святыя даже до лобнаго места простерл еси и в нем Твою, Спасе, крепость уяснил еси,сим укрепляя нас и спасай выну в мире молитвами Богородицы, Христе Боже, и спаси нас.