Воскресіння Христове або Пасха є головним християнським святом. За словом святителя Григорія Богослова, Великдень - «свято свят і торжество торжеств», в якому християни святкують «саме воскресіння, не очікуване ще, але вже доконане, яке примирює собою весь світ».

Свято Пасхи прийшло зі Старого Завіту. Воно було пов'язане із закланням агнця без будь-якого пороку під час виходу євреїв з Єгипту.

Старозавітне заклання пасхального агнця було пророчим прообразом іншої, вищої Жертви, яка дала нове життя всьому людству. Таку Жертву приніс Бог, Який втілився і був розіп’ятий на Голгофському Хресті за всіх людей.

Відео дня

Як неповинний агнець, Ісус Христос був досконалою Людиною без гріха і пороку, бо в Ньому людське єство з'єдналося з Божественним. Позбавлений усякого гріха, Він добровільно віддав Себе на страждання за порятунок людства. Своїм стражданням Він викупив людський рід від гріховного прокляття і влади смерті.

Зійшовши в пекло, Він вийшов з нього, так як у Ньому не знайдено жодної провини. «Ад засмутився, зустрівши Тебе в підземних своїх», - говорить пророк Ісайя.

Свято Пасхи - одне з найдавніших церковних свят.

Точний час святкування великодня визначив I Вселенський собор, який постановив, щоб всі християни святкували Пасху в першу неділю після весняного рівнодення і першого березневого повного місяця.

У великодню ніч християни беруть участь у Таїнстві Причащання, яке є духовним центром свята.

До великодніх традицій відносять взаємне цілування одне одного, яким наслідують древньому лобзанню миру і святої любові, а також дарування забарвлених червоним кольором яєць, які символізують кров Христа і придбане через неї вічне життя.

Весь Світлий Пасхальний Тиждень дзвонять в усі дзвони.

Великодні піснеспіви виконуються в церкві до Свята Вознесіння Господнього, яке святкується на сороковий день після першого дня Великодня.

Тропар

Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ, и сущим во гробех живот даровав.