Мученик Кодрат Никомидійський жив в ІІІ столітті і постраждав за віру при імператорі Декії.

Кодрат походив зі знатної родини і, володіючи значним багатством, не шкодував коштів на допомогу братам-християнам, ув'язненим за віру.

Коли в Нікомідію прибув посланник Декія проконсул Переній, святий Кодрат добровільно постав перед ним, щоб своєю самовідданою рішучістю зміцнити мужність ув'язнених побратимів.

Відео дня

Спочатку Переній намагався відвернути Кодрата від Христа, обіцяючи йому нагороди і почесті. Потім, побачивши марність своїх спроб, кинув святого в темницю і повелів покласти його спиною на дрібні цвяхи та придавити великим каменем.

Зазнаючи страших мук, святий був твердий духом і своїм подвигом зміцнював інших мучеників.

Переній піддавав мученика все більш жорстоким і витонченим тортурам, але не міг зламати його дух. Святий втрачав сили і ледве міг поворухнутися. В останній раз проконсул запропонував мученику зректися Христа. Зібравшись із силами, святий твердо відповів: "Я з дитинства визнаю одного лише Бога - Христа і іншого не знаю".

У безсилій люті проконсул звелів обезголовити святого Кодрата.

Тропар

Мученик Твой, Господи, Кодрате, во страдании своем венец прият нетленный от Тебе, Бога нашего, имеяй бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости. Того молитвами спаси души наша.

pravoslavie.ru