Преподобний Феодор Санаксарський народився недалеко від села Бурнаково, між містами Романів, зараз Тутаєв, і Рибінськ Ярославської губернії, у родовому маєтку дворян Ігнатія Васильовича та Ірини Василівни Ушакових, і при хрещенні був названий Іоаном. Преподобний доводився дядьком адміралу Федору Ушакову.

Молодий чоловік був пострижений у ченці в Олександро-Невській обителі 13 серпня 1748 року. Постриг, у присутності імператриці Єлизавети Петрівни, звершив настоятель монастиря архієпископ Санкт-Петербурзький і Шлісельбургський Феодосій (Янковський), який назвав нового ченця ім'ям Феодор, на честь великого князя смоленського Феодора Ростиславовича.

У 1757 році отець Феодор отримав звільнення в Саровську пустинь. 10 серпня 1764 року він став головою Санаксарської обителі.

Відео дня

Преподобний Феодор похований на північній стороні храму, який був побудований його ж стараннями й зусиллями. На могилі святого була покладена плита з написом: «Тут похований сімдесятитрирічний старець ієромонах Феодор, прізвища Ушаков, відновник Санаксарського монастиря, пострижений в Олександро-Невській Лаврі, продовжував чернече житіє 45 років; з усіма видами істинного християнина і доброго ченця 19 лютого 1791 року помер».

Святий був прославлений у липні 1999 року в числі місцевошанованих святих Саранської єпархії. Його мощі знаходяться в соборному храмі Різдво - Богородичного Санаксарського монастиря.

У 2004 році Архієрейським собором РПЦ канонізований для загальноцерковного шанування.

Тропар

От юности твоея сынове Христа возлюбил еси, и токмо Господеви служити восхотев, благую часть избрал еси, яже не исхищается смертию. Единому на потребу себе предав и Жизни Подателю, от Него же сподобился еси даров божественного учительства и духовного разсуждения, окормляя всех прибегающих к тебе и ищущих души спасение, богомудре старче Санаксарский Феодоре.