Святі дванадцять мучеників - Памфіл пресвітер, Валент диякон, Павло, Порфирій, Селевкій, Феодул, Іуліан, Самуїл, Ілія, Данило, Єремія, Ісая постраждали під час гоніння на християн у період правління імператора Діоклетіана в Кесарії Палестинській.

Святий мученик Памфіл, уродженець міста Бейрут, отримав освіту в Олександрії, після чого був поставлений пресвітером у Кесарії. Він багато потрудився над порівнянням і виправленням текстів Нового Завіту, пошкоджених переписувачами.

Його працями й турботами в Кесарії була зібрана велика бібліотека духовних книг.

Відео дня

Святому Памфілу діяльно допомагали святий Валент, диякон Елійської церкви, чоловік похилого віку, який чудово знав Святе Письмо і святий Павло. Всі троє були посаджені на 2 роки у в'язницю.

У правління Фірміліана в Єгипті були засуджені та відправлені в Кілікію на золотоносні копальні 130 християн. Їх проводжали до місця заслання п'ять хлопців-братів. На зворотному шляху в Єгипет вони були затримані в Кесарії і кинуті до в'язниці за сповідування Христа. Юнаків привели на суд до Фірміліана разом з Памфілом, Валентом і Павлом.

На допиті вони назвалися іменами старозавітних пророків - Іллі, Єремії, Ісаї, Самуїла і Данила.

Правитель довго мучив юнаків перед тим, як стратити їх разом з Памфилом, Валентом і Павлом.

Перед стратою був спалений слуга священика Самуїла - вісімнадцятирічний хлопець на ім'я Порфирій.

Свідком всього, що відбувалося був Селевкій, колишній воїн. Він підійшов до Памфіла перед стратою і розповів йому про мученицьку кончину святого Порфирія. Він тут же був схоплений воїнами і усічений мечем разом із засудженими.

Один зі слуг правителя, Феодул, людина похилого віку і таємний християнин, був розіп'ятий на хресті, за те, що прославляв безстрашність мучеників.

Останнім був убитий юнак на ім’я Іуліан, який підійшов до тіл мучеників, щоб віддати останню шану покійникам. Його схопили і повели до правителя, який засудив святого Іуліана на спалення.

Тропар

Мученицы Твои, Господи, во страданиих своих венцы прияша нетленныя от Тебе, Бога нашего, имуще бо крепость Твою, мучителей низложиша, сокрушиша и демонов немощныя дерзости. Тех молитвами спаси души наша.