Преподобний Кирило народився в Галичі і походив з дворянського роду Білих. У 15 років юнак пішов з дому в монастир до преподобного Петра Комельського, який звершив над ним чернечий постриг.

Через деякий час юного ченця знайшли батьки, які вважали його вже мертвим. За прикладом сина вони також прийняли чернецтво, віддавши частину свого маєтку в монастир преподобного Корнилія.

З благословення ігумена Кирило залишив монастир і почав мандрувати по інших обителях для поклоніння святиням. Цей період тривав близько двадцяти років.

Відео дня

У Тихвінському монастирі Кирило удостоївся явища Богородиці, яка направила його на береги Білого озера. Там він на Червоному острові побудував дві келії, а також дві церкви на честь Воскресіння Христового та Богоматері Одигітрії. Заснування монастиря відносять до 1517 році.

Незабаром до Кирила приєдналися інші пустельники і утворився Кирило-Новоєзерський монастир. Преподобний  став ігуменом заснованої ним обителі, де і помер у 1532 році.

Тропар

Божиим Духом подвизаемь, слез твоих тучами изсохшее напоил еси, и безплотное в пустыни житие показал еси, и еже из глубины сердца бодренными молитвами и постом благодеяния труды уплодоносил еси, и вселенную всю просветил еси сиянием чудес твоих, отче наш Кирилле. Моли Христа Бога, спастися душам нашим.