Преподобний Геннадій Костромський і Любимоградський, в миру Григорій, народився в місті Могилеві в багатій родині.

Часте відвідування хлопчиком монастирів викликало невдоволення батьків. Однак Григорій твердо вирішив присвятити себе Богові. Переодягнувшись в бідний одяг, юнак таємно покинув рідний дім і попрямував до Москви. Однак він не знайшов собі тут притулок і відправився в Новгородську землю. Долю майбутнього подвижника вирішила зустріч з преподобним Олександром Свирським.

Григорій попрямував у вологодські лісу до преподобного Петра Комельского і прийняв від нього постриг з ім'ям Геннадій. Разом зі святим Корнилієм Геннадій перейшов в костромські лісу.

Відео дня

Незабаром на березі Сурського озера, близько 1529 року, виникає обитель Преображення Господнього, яка була названа згодом "Геннадиєвим монастирем". Ставши ігуменом, преподобний Геннадій не послаблював чернечих подвигів і разом з братією виходив на монастирські роботи.

Він постійно носив на собі важкі вериги. За своє святе життя преподобний Геннадій отримав від Господа дар прозорливості та чудотворення.

Преподобний Геннадій помер взимку 1565 року, в 1646 році відбулося його церковне прославлення.

Тропар

Яко пустыннолюбивая горлица, от суетнаго и многомятежнаго мира в пустыню удалився, чистотою и говением, молитвами и труждением прославил еси Бога в душе и телеси своем. И тако благочестно пожив, явился еси, преподобне Геннадие, пустыни Любимоградския украшение, иноком честнаго жития образ и теплый молитвенник за всех, притекающих к тебе с верою.