Преподобний Євфимій народився в римській провінції Малої Вірменії, у місті Мелитена. У три роки хлопчик втратив батька і на прохання матері був прийнятий на виховання єпископом Мелитинским Отрієм, який хрестив його, а з часом і висвятив у священика. Отцю Євфимію було доручено займатися благоустроєм навколишніх монастирів.

У віці двадцяти восьми років Євфимій відправився в паломництво в Єрусалим. Після поклоніння святиням він пішов у Фаранську лавру преподобного Харитона, де оселився в келії за її межами поруч з іншим відлюдником на ім'я Феоктист.

Через п'ять років вони удвох переселилися в пустелю Кутила, де стали жити в печері відлюдниками. Незабаром чутки про подвижників поширилися і до них стали приходити охочі приєднатися до аскетичного життя.

Відео дня

Євфимій, не бажаючи втрачати свого усамітнення, направляв усіх до Феоктиста, який став духовним наставником громади з якої виник чернецький монастир Феодосія, названий за ім'ям першого ігумена. Печера, де жив Євфимій стала церквою, а сам він, хоча і став духівником братії, продовжив жити в затворі, виходячи з нього тільки по суботах.

Страждаючи від людської уваги, Євфимій покинув монастир і перейшов у пустиню Зіф, недалеко від Мертвого моря. Житель одного із сіл у подяку за вигнання Євфимієм біса з його сина, збудував йому монастир Капарвариха на південний схід від Хеврона. У ньому Євфимій оселився з кількома своїми учнями. Незабаром з-за численних відвідувачів, які порушували його спокій, Євфимій повернувся у Феодосієв монастир, оселившись в одній з печер у його околицях.

Поступово число учнів преподобного Євфимія зростало. Згодом була побудована церква і келії, що і стало основою лаври преподобного Євфимія.

7 травня 428 (429) року Єрусалимський Патріарх Ювеналій звершив освячення монастирської церкви.

У період, коли палестинське чернецтво було на боці монофізитів, преподобний Євфимій боровся за православне віровчення.

Преподобний Євфимій помер 20 січня 473 року і був похований у заснованій ним лаврі.

У XX столітті були розкопані руїни лаври преподобного Євфимія, але в похованні, яке було ідентифіковано як могила преподобного, мощі знайдені не були.

Тропар

Веселися, пустыня нераждающая, благодушствуй, неболящая, яко умножи тебе чада муж желаний духовных, благочестием насадив, воздержанием воспитав добродетелей в совершенство. Того молитвами, Христе Боже, умири живот наш.