Преподобний Іоанн Кущник народився в родині багатих і знатних людей, які жили в Константинополі в V столітті. Юнак отримав прекрасну освіту і любив читати духовні книги.

Коли молодий чоловік відчув всю суєтність світського життя, він умовив батьків подарувати йому Євангеліє і зник у Віфанії.

В обителі "Несплячих" він прийняв чернечий постриг. Молодий чернець почав старанно трудитися в монастирі, чим дивував братію.

Відео дня

Через шість років до нього почали приходити думки про батьківську любов до нього, які невідступно переслідували юного подвижника.

Святий Іоанн відкрив ігумену свій стан, просив відпустити його з обителі і благав братію не забувати його в молитвах, сподіваючись, що їх молитвами він, з допомогою Божою, і батьків побачить. Ігумен дав йому своє благословення.

Святий Іоанн повернувся в Константинополь і в одязі жебрака, ніким не впізнаний, оселився біля воріт рідного дому. Батьки посилали йому їжу зі свого столу, заради Христа.

Три роки він прожив у кущі, тобто в курені, терплячи холод і сонячний жар.

З ним завжди було Євангеліє, подароване йому батьками. Перед смертю преподобного йому з'явився Господь, який відкрив йому, що приходить кінець його скорботі і через три дні він буде взятий у Царство Небесне.

Лише тоді святий показав батькам Євангеліє, яке вони йому подарували незадовго до того, як він покинув рідний дім і батьки впізнали свого сина. Зі сльозами радості вони обняли його, і одночасно засмутилися, що так довго він терпів всіляке лихо и людське зло біля воріт рідного дому.

Святий Іоанн заповідав батькам поховати його на місці, де стояла його куща, і покласти в труну в жебрацькому лахмітті, яке він носив за життя.

Святий помер у середині п'ятого століття, йому було не більше двадцяти п'яти років.

Над місцем його поховання батьки побудували храм Божий і при ньому будинок для подорожніх.

У ХІІ столітті глава святого була перенесена хрестоносцями у Францію. Мощі преподобного знаходяться в Римі.

Тропар

Боже отец наших, творяй присно с нами по Твоей кротости, не отстави милость Твою от нас, но молитвами их в мире управи живот наш.