Про цю ікону відомо лише те, що вона перебувала в місті Єльці Орловської губернії.

Крім того, літописи зафіксували рік її явища – 1060, тобто той самий, що і в Єлецько-Чернігівської ікони. Дослідники вважають, що Єлецька ікона є пізнім списком, тобто копією, з Єлецько-Чернігівської.

Окрім поясного зображення Божої Матері існує ще один вид Єлецької ікони – ростової. На цій іконі зображено явище Цариці Небесної Тамерлану перед походом на Москву, яке було у 1395 році в місті Єльці.

Відео дня

Відпочиваючому в наметі на горі Аргамач Тамерлану з'явилася у видінні грізна Світлоносна Діва із сонмом святих.

У той самий день, 26 серпня, жителі Москви зустрічали чудотворну Володимирську ікону Божої Матері і молилися перед нею про порятунок від страшної навали. Наляканий видінням, Тамерлан вигукнув: «Отже, ми не здолаємо землі руської!» – і повернув з ордою назад.

У пам'ять про цю чудовому подію написана ікона Єлецька.

Тропар

Днесь светло красуется древний град Елец, поминающе славное чудо Пресвятыя Богородицы: егда бо на стогнах Первопрестольныя Москвы икону Ея чудную людие московстии сретаху, тогда Сама, Владычице, на горе Аргамачстей во граде Ельце, на сретение нечестивому Тамерлану изшедше, грозное его нашествие вспять обрати. Сего дивнаго явления изображение на новописанней иконе зряще и Заступницу нашу за вся благодеяния Ея благодаряще, умильно Ей взываем: и в предняя не остави нас, о Мати Милосердая.