Преподобний Григорій був пострижений у чернецтво в Києво-Печерському монастирі за часів преподобного Феодосії. Багато часу святий приділяв читанню книг, які були єдиним його багатством.

Кілька разів до нього в келію і в сад приходили грабіжники, але святий лагідно навчав їх. Згодом злодії каялися, виправлялися і починали з того часу вести чесне життя.

Одного разу, коли преподобний йшов до Дніпра за водою, молоді воїни князя Ростислава почали сміятися над ним і грубо лаяти його. Святий відповів їм: "Діти, краще було б вам журитися і просити у всіх молитов, так як над вами вже вирішений суд Божий. Ви всі разом з вашим князем знайдете смерть у воді".

Відео дня

За наказом роздратованого князя Ростислава преподобний був зв'язаний по руках і ногах і з каменем на шиї утоплений у Дніпрі. Однак пророцтво збулося його. Ростислав не повернувся з походу.

У тому самому 1093 році двадцятирічний князь на очах у свого брата, Володимира Мономаха, потонув, рятуючись втечею від половців.

Преподобний Григорій чудотворець помер у 1093 році і похований у Ближніх печерах.

Тропар

Великих дарований приемниче и великих чудес силою Божиею творителю, пречудне отче Григорие, яко велие дерзновение имея ко Христу Богу, непрестанно о нас молися Ему, да грехов оставление подаст душам нашим.