к

Святі Акиндін, Пигасій, Анемподист, придворні перського царя Сапора Другого, були таємними християнами.

Коли цар почав гоніння на християн, заздрісники донесли йому на них. Викликані на суд до царя, святі мученики безстрашно сповідували свою віру у Святу Трійцю. Цар наказав бити їхніми батогами. Два рази змінювалися втомлені кати, а святі мученики не вимовили ні крику, ні стогону. Навіть цар не витримав напруги і втратив свідомість.

Усі вважали його мертвим, але святі звернулися до Бога, і цар прийшов у себе.

Відео дня

Прокинувшись, Сапор звинуватив святих у чаклунстві і звелів повісити святих мучеників над багаттям, щоб задушити їхнім димом. Молитвами святих вогонь згас, мотузки, якими вони були пов'язані, розпалися. Коли цар запитав їх, як це сталося, святі мученики розповіли йому про Христа, Який творить такі чудеса. Засліплений люттю, цар почав хулити Ім'я Господнє.

Тоді святі виголосили: "Хай будуть мовчати твої уста",- і цар онімів. Збожеволівши від страху і люті, він намагався жестами наказати, щоб відвели святих мучеників у в'язницю. Оточуючі не могли його зрозуміти, і він почав шаліти: зірвав із себе мантію, рвав на собі волосся, бив себе по обличчю.

Святий Акиндін пошкодував його і ім'ям Господа позбавив його від німоти. Але і на цей раз цар все пояснив волхвуванням і продовжував мучити святих. Їх поклали на залізну решітку і розпалили під ним вогонь. Святі стали молитися. Раптово пішов дощ і загасив вогонь. Побачивши чудеса, що відбувалися за молитвами святих мучеників, багато хто увірував у Христа і сповідали свою віру. Святі прославили Бога і закликали віруючих прийняти Хрещення дощем, який пішов на них.

Один з катів, Аффоній, всенародно просив вибачення у святих мучеників за завдані їм страждання і мужньо пішов на страту заради Христа. Вельможа Елпидіфор і мати царя також сповідали віру в Єдиного Істинного Бога.

Цар, побачив, як зростає кількість християн і як муки святих Акиндіна, Пигасія і Анемподиста зміцнюють християнську віру, тому оголосив народові, що святим мученикам Акиндіну і Пигасію, Анемподисту і з ними Елпидіфору будуть відрубані голови, а тіла їх можуть бути взяті християнами для поховання.

Коли святих мучеників вели за міські стіни до місця страти, величезна юрба супроводжувала їх, прославляючи Христа.

За наказом царя, воїни знищили всіх християн, які йшли в процесії. Разом з іншими був убитий і Елпидіфор.

Акиндін, Пигасій, Анемподист разом з матір'ю царя були спалені наступного дня.

Християни, які таємно прийшли вночі до місця страти святих, знайшли неушкоджені від вогню тіла святих мучеників і з честю поховали їх.

Тропар

Страстотерпцы Господни, блаженна земля, напившаяся кровьми вашими, и свята селения, приимшая телеса ваша, у тризнищи бо врага победисте и Христа со дерзновением проповедасте: Того яко блага молите спастися, молимся, душам нашим.