е

Преподобний Авраамій, архімандрит Ростовський, у миру Аверкій, з юних років пішов з батьківського дому і вступив на шлях християнського подвижництва.

Після прийняття чернецтва, Авраамій оселився в Ростові на березі озера Неро. У Ростовській землі тоді було багато язичників, і преподобний посилено трудився над розповсюдженням істинної віри.

Недалеко від келії святого було капище, де язичники поклонялися кам'яному ідолу Велесу, який наводив страх на жителів Ростова. У дивному видінні перед Авраамієм з'явився святий апостол Іоанн Богослов і дав йому жезл, увінчаний хрестом, яким преподобний знищив ідола. На місці капища святий Авраамій заснував обитель на честь Богоявлення і став її настоятелем.

Відео дня

У пам'ять явління преподобний побудував храм в ім'я апостола Іоанна Богослова. Багато язичників, які були переконані святим Авраамієм, хрестилися. Особливо великим був його вплив на дітей: він навчав їх грамоті, наставляв у законі Божому, хрестив.

Його життя було повсякденним подвигом молитви і праці на користь братії: він рубав дрова для пекарні, стирав одяг ченців, носив воду для кухні.

Преподобний преставився в глибокій старості і був похований у храмі Богоявлення.

Його святі мощі були відкриті при великому князі Всеволоді.

Тропар

Просветився Божественною благодатию, неверныя люди наставил еси к свету Богоразумия: и по смерти сияя светлостию жития твоего, источаеши исцеления притекающим с верою к тебе, Авраамие отче наш, Христа Бога моли даровати нам велию милость.