р

Преподобний Іларіон Великий народився в 291 році в палестинському містечку Тавафа. Його послали для вивчення наук в Олександрію, де він познайомився з християнами і хрестився. Почувши про святе життя преподобного Антонія Великого, Іларіон відправився до нього, щоб дізнатися як працювати во славу Божу.

Незабаром Іларіон повернувся на батьківщину. Батьки вже померли. Роздавши майно родичам і вбогим, Іларіон оселився в пустелі біля міста Маюма.

Диявол лякав святого примарами і привидами. Під час молитви святий Іларіон чув плач дітей, голосіння жінок, рев левів та інших звірів. Преподобний перемагав страх за допомогою старанної молитви.

Відео дня

Одного разу на преподобного Іларіона напали розбійники, і він силою свого слова переконав їх залишити злочинне життя. Скоро про святого подвижника дізналася вся Палестина. Господь наділив преподобного Іларіона владою виганяти нечистих духів.

Через нюх святий дізнавався, який пристрастю одержима та чи інша людина.

За сім років до смерті, преподобний Іларіон оселився на Кіпрі, де мешкав у пустельному місці, поки Господь не призвав його до Себе.

Тропар

Слез твоих теченьми пустыни безплодное возделал еси и, иже из глубины воздыханьми, во сто трудов уплодоносил еси, и был еси светильник вселенней, сияя чудесы, Иларионе, отче наш: моли Христа Бога спастися душам нашим.