п

Преподобний Мартиніан Білозерський, у миру Михайло, народився в 1370 році в селі Березники, недалеко від Кирилова монастиря. У тринадцять років він залишив своїх батьків і таємно прийшов до преподобного Кирила Білозерського, про якого йому багато розповідали, як про великого подвижника.

Юний Мартиніан став ревно наслідувати свого вчителя, у якого був у цілковитому послусі. У монастирі він навчився грамоті й займався переписуванням книг.

З часом Мартиніан був висвячений у сан ієродиякона, а потім у сан ієромонаха. Після смерті преподобного Кирила блаженний Мартиніан усамітнився на безлюдному острові, розташованому на озері Вожі. Поступово навколо нього зібралося кілька ченців.

Відео дня

Преподобний Мартиніан побудував для них храм Преображення Господнього і увів чернецький устав. Поступаючись наполегливим проханням братії Ферапонтового монастиря, він погодився стати ігуменом цієї обителі і привів її у квітучий стан.

Преподобний Мартиніан надав духовну підтримку великому князю Василю Васильовичу Темному у важкий для нього час, коли на московський престол неправедно претендував його двоюрідний брат Дмитро Шемяка.

Пізніше, за наполяганнями великого князя, преподобний прийняв на себе управління обителлю Преподобного Сергія Радонезького. В 1455 році преподобний Мартиніан знову повернувся у Ферапонтів монастир.

Останні роки життя він важко хворів, не міг ходити, і братія носила його в храм.

Помер преподобний у віці 85 років. Мощі його були відкриті в 1514 році.

Тропар

От юности, отче, избран и возлюблен был еси Господом Богом, Иже, провидя доброе твое произволение, научи тя прийти к преподобному угоднику Своему, Кириллу всеблаженному, от негоже наставлен быв на путь спасения, в страсе Божий и чистоте душевней, в благоговении же и непрестанных к Богу молитвах житие твое непорочно прешел еси, и ныне, со дерзновением предстоя на Небесех Престолу Христову, отче Мартиниане всеблаженне, не престай моля Христа Бога спасти и помиловати души наша.