н

Святитель Інокентій, митрополит Московський, в миру Іван Овсійович Попов-Веніаминов, народився 26 серпня 1797 року в селі Ангинськом Іркутської єпархії.

Хлопчик рано засвоїв грамоту і з семи років уже брав участь у церковному богослужінні. У 1806 році його віддали до Іркутської семінарії. Як кращому вихованцеві, юнакові дали прізвище Веніаминов, в честь покійного Іркутського архієпископа Веніаміна.

13 травня 1817 року він був висвячений у сан диякона у Благовіщенській церкві Іркутська, а 18 травня 1821 року - на священика.

Відео дня

З 1823 року почалося місіонерське служіння майбутнього просвітителя Америки і Сибіру.

Святитель Інокентій віддав 45 років справі просвітництва народів Камчатки, Алеутських островів, Північної Америки, Якутії, Хабаровського краю. Святитель Інокентій хрестив десятки тисяч людей, будував храми, при яких засновував школи і сам навчав у них основ християнської життя. Багато допомагало йому в працях знання різних ремесел і мистецтв.

Він склав алфавіт і граматику алеутсько-лисˈєвскої мови і перевів на неї катехізис, Євангеліє і багато молитв.

29 листопада 1840 року митрополит Московський Філарет звершив постриг отця Іоанна в чернецтво з ім'ям Інокентій, на честь святителя Інокентія Іркутського. 15 грудня архімандрит Інокентій був хіротонісаний в єпископа Камчатського, Курильського і Алеутського.

21 квітня 1850 року єпископ Інокентій був возведений в сан архієпископа.

У 1868 році святитель Інокентій став наступником митрополита Філарета на кафедрі Московських першоієрархів.

Святитель Інокентій преставився до Господа 31 березня 1879 року, у Велику суботу, і похований у Свято-Духівському храмі Троїце-Сергієвої Лаври.

6 жовтня 1977 року Руською Православною Церквою святитель Інокентій прославлений у лику святих.

Тропар

Во вся страны полунощныя изыде вещание твое, яко приемшия слово твое, ихже боголепно научил еси, неведущия Христа светом Евангелия просветил еси, человеческия обычаи украсил еси, Российская похвало, святителю отче наш Иннокентие, моли Христа Бога спастися душам нашим.