м

Леснінська ікона Божої Матері була знайдена у свято Воздвиження Хреста Господнього в 1683 році поблизу невеликого села Лесна, на сході Польщі, пастухом у гілках грушевого дерева і перенесена в найближчу православну церкву села Буковичі.

Коли слава про ікону рознеслася по всій околиці, католицьке духовенство вирішило використовувати її для поширення католицтва. У 1686 році образ силою відняли в жителів Буковичів і поставили в Леснінському костелі католицького монастиря. У 1863 році ченці ордена взяли участь у польському повстанні, монастир був закритий і звернений у православну парафію.

У 1886 році тут була заснована жіноча чернеча громада, а чудотворна ікона була поміщена у вівтар. Від Леснінського образу Пресвятої Богородиці відбувалося безліч чудес і зцілень. Щороку в день святкування Воздвиження Хреста Господнього, а також день чудесного набуття самого образу, свята ікона виносилася в центр храму для загального поклоніння. Обитель була досить відомою в православному світі, її благодійником і покровителем був святий праведний Іоанн Кронштадтський.

Відео дня

Сьогодні 27 вересня  Церква особливо шанує Леснінську ікону Божої Матері.

Святкування образу відбувається також 8 вересня і в День Святої Трійці.

litopys.net