п

Ікона Божої Матері «Калузька» явилася в 1748 році в селі Тінькова Калузької губернії в будинку поміщика Василя Хитрово. Дві служниці поміщика перебирали на горищі його будинку старі речі. Одна з них, Євдокія, яка відрізнялася нестриманим характером, дозволила собі непристойні балочки.

Подруга стала умовляти її і під час сперечань випадково виявила серед речей великий згорток грубого полотна. Розгорнувши його, дівчина побачила зображення жінки в темному вбранні з книгою в руках. Прийнявши зображення за портрет ігумені і бажаючи надоумити Євдокію, вона пригрозила їй гнівом тієї, хто був зображений на полотні. Євдокія ж зухвало сказала: «Ось як я боюся твоєї ігумені» - і плюнула на полотно. Негайно ж з нею трапився напад, і вона впала непритомна, скорчившись у судомах з піною на губах.

По наказу господаря Євдокію зняли з горища, поклали в кімнаті в очікуванні неминучої смерті. Наступної ночі батькам Євдокії явилася Цариця Небесна і відкрила їм, що над Нею блюзнірськи сміялася їх дочка, і повеліла їм відслужити молебень перед зганьбленою іконою, а хвору окропити освяченою на молебні водою. Після молебню Євдокія одужала і Хитрово взяв Калузьку чудотворну ікону Богородиці у свій будинок, де від образу відбувалися чудеса зцілення хворих і стражденних.

Відео дня

У 1771 році Калугу і навколишні міста спустошила моровиця, і ніякі заходи не могли призупинити епідемію. Тоді із села Тинькова в місто була принесена чудотворна ікона Богородиці. Три дні обносили калужани ікону з молитвою навколо міста, і виразка відступила. На згадку про цю подію був встановлений день святкування ікони у вересні.

У 1812 році наполеонівська армія увійшла в Калузьку губернію. Жителі молилися біля святині про позбавлення від ворожої навали, і несподівано французи звернули з дороги на Калугу, повернувши на Гжатск, причому пішли шляхом, який самі щойно розорили. Після закінчення війни Святіший Синод благословив у пам'ять про звільнення міста від французів встановити святкування Калузької іконі Божої Матері 12 жовтня з хресним ходом навколо міста.

З 1918 року Калузька чудотворна ікона Богородиці перебувала в музеї міста Калуга. У післявоєнні роки Калузька ікона Пресвятої Богородиці була повернута Церкві і нині перебуває в Калузькому Свято-Георгіївському кафедральному соборі.

За деякими відомостями, у соборі знаходиться один із шанованих списків ікони, сам же чудотворний образ поки не виявлений.

Перед іконою Пресвятої Богородиці «Калузька» моляться хворі, які страждають розслабленням, хворобою вух, глухотою, про позбавлення від холери і чуми, а також від навали ворогів.

Тропар

Заступнице от враг иноплеменных Необоримая Калужския земли, и Избавительнице от смертоносныя язвы Милостивая! Избави рабы Твоя от всяких бед и болезней, с верою и любовию прибегающия к чудотворней иконе Твоей, и спаси души наша.