в

Святая Сіра жила в шостому столітті в Персії і була дочкою знаменитого жерця-вогнепоклонника. Батько Сіри, боячись впливу християнства на свою дочку, віддав її після смерті матері на виховання до жриці, яка навчила її жрецькій науці.

Сіра стала жрицею в храмі вогню. Це була дуже почесна діяльність. Але одного разу, розговорившись з жебраками-християнками, Сіра увірувала в Христа Спасителя і почала жити по-християнському: стала вчити молитви і псалми, постити і читати християнські книги.

Одного разу Сіра захворіла. Вона не стала шукати допомоги в чаклунстві, але прийшла до християнського храму і просила пресвітера дати їй хоч трохи праху церковного, сподіваючись отримати від нього зцілення. Священик, знаючи Сіру як язичницю, відмовив у її проханні.

Відео дня

Сира не розгнівалась, знаючи про свою негідність, але з вірою доторкнулася до одягу священика, як колись кровоточива жінка доторкнулась до одягу Спасителя. І, відраху ж отримала зцілення і повернулася додому здоровою. Рідні Сіри стали здогадуватися, що вона хоче прийняти християнство, і просили мачуху Сіри переконати її залишити свій намір.

Мачуха, обманюючи, ніби вона сама є таємною християнкою, з ласкою вмовляла Сіру тримати свою віру в таємниці, а зовнішньо продовжувати служити вогню, щоб не відпасти зовсім від Христа, піддавшись мукам. Сіра стала коливатися, чи приймати хрещення, але, отримавши одкровення в сні про безвідрадну долю своїх рідних, яка настане після смерті, і про світлі обителі, які  призначені для християн, зважилася і пішла до єпископа, просячи хрестити її.

Єпископ відклав виконання її бажання, побоюючись подати жерцям привід до переслідування християн. Крім того, він думав, що Сіра, злякавшись батькового гніву, відступить від Христа. Єпископ радив їй спочатку відкрито сповідати свою віру в Спасителя перед рідними.

Одного разу, під час вчинення ранкової жертви, свята Сіра розкидала священний вогонь, який перси вважали за божество, і, перекинувши жертовник, голосно вигукнула: "Я християнка, відрікаюся від неправдивих богів і вірую в Істинного Бога!" Батько бив свою дочку, поки не знемігся й кинув до темниці.

Потім зі сльозами і ласками став прохати її залишитися в колишній вірі, але Сіра була непохитна. Тоді батько доніс на неї головному жерцю, а потім правителю і царю Хосрою Старшому. Святу діву довго мучили в темниці, але Господь зміцнював її, і вона твердо стояла за віру Христову.

Одного разу, підкупивши сторожів темниці, свята Сіра пішла до єпископа і прийняла хрещення. Господь сподобив святу Сіру дару чудотворіння. Коли перси віддали мученицю під спостереження іудеїв, вони почали глумитися над святою, кажучи: "Де ж розказана про тебе байка, що самі узи спадають з тебе, з твоєї шиї, рук і ніг? Подивимося нині, як спадуть узи!"

При таких словах свята Сіра в глибині серця помолилася Спасителю, і негайно з неї спали узи. Так було не один раз. Виснажена муками, святая Сіра смертельно захворіла. Вона стала просити Господа, щоб Він не дав їй померти від хвороби, але сподобив мученицького вінця. Бог почув її і дарував зцілення. Побачивши мученицю здоровою, темничний сторож і начальник в'язниці хотіли збезчестити святу діву, але Господь одного вразив хворобою, а іншого смертю. Мучениця була засуджена до смерті через повішання.

Страта проводили з витонченою жорстокістю: часом відпускали мотузку, питаючи святу, чи не бажає вона змінити свій намір і залишитися в живих. Але мучениця, ледве жива, відповідала відмовою і просила швидше виконувати страту. Тіло святої було кинуто на поталу псам, але вони не торкнулися його. Християни зрадили тіло святої Сіри похованню в 558 році.