ш

Мученик Євстигній народився в Антіохії в середині третього століття. Протягом шістдесяти років він служив у військах римських імператорів Діоклітіана, Максиміана Герукліта, Констанція Хлору, Костянтина Великого і його синів.

Святий Євстигній був співрозмовником святого Василіска і описав його мученицький подвиг († близько 308 року). На початку царювання святого Костянтина Великого він був свідком явища на небі зоряного Хреста, який передвіщав йому перемогу.

Старим Євстигній залишив військову службу і віддалився на свою батьківщину. Там він проводив час у молитвах, пості та відвідуванні храмів Божих. Так він дожив до царювання Юліана Відступника (361-363), який прагнув відновити язичництво.

Відео дня

За доносом одного з антіохійських громадян, святий Євстигній як християнин постав перед судом імператора Юліана в 362 г. Він безбоязно викрив імператора у відступі від Христа, поставив йому в приклад його родича святого Костянтина Великого і детально розповів, як він був очевидцем явища на небі знамення Хреста.

Юліан не помилував глибокої старості святого Євстигнія, якому було тоді 110 років, і наказав відсікти йому голову.