ы

Святий Іоанн, за походженням слов'янин, служив у війську в царювання імператора Юліана Відступника і разом з іншими воїнами був посланий вбивати християн. Юліан, рідний племінник імператора Костянтина Великого, царював з 361 до 363 року.

Відступником він називається тому, що будучи з дитинства християнином, по вступі на престол відрікся від християнської віри і став ревним язичником. Бажаючи послабити християнство і відновити в римській імперії падавше язичництво, він вживав проти християн спершу хитрі заходи, а потім перейшов до заходів насильства, хоча і не споруджував загального гоніння.

Святий Іоанн, хоча зовні здавався виконавцем нечестивого справи, дорученої  імператором, насправді таємно надавав християнам чималу допомогу. Будучи сам християнином, він переховував одновірців, допомагав їм грошима, їжею і одягом, а християн, ув'язнених у темниці, відвідував і втішав словом любові, співчуття і схвалення.

Відео дня

Дізнавшись про це, Юліан наказав привести Іоанна до Константинополя, щоб передати суду і страті. Святого довго катували і мучили, але не могли зломити його і на закінчення кинули в темницю, де він пробув до смерті Юліана Відступника.

Отримавши свободу, святий Іоанн до глибокої старості продовжував вести праведне життя, вправляючись у молитві та пості, відвідуючи хворих і втішаючи скорботних. Так він прикрашав своє життя і вдосконалював себе в чесноті.

Провівши життя свою так Богоугодно, він відійшов до Господа і був похований на тому місці в Константинополі, де ховали подорожніх. Після кончини своєї св. Іоанн звершував багато чудес.

Святому Іоанну моляться за ув'язнених, а також він викриває злодійство та допомагає знаходити втрачене і викрадене.

Тропар

Блаженство Евангельское возлюбив, Богомудре Иоанне, чистоту сердца почтил еси. Темже суету мира сего пренебрегл, устремился еси зрети Бога, Иже тя прослави чудесы во врачевании различне страждущих. Сего ради молим тя: проси нам у Христа Господа всяких скорбей избавления и получения Царства Небеснаго.