а

Старозавітний пророк Ілія, ревний борець за чистоту віри та викривач ідолопоклонства й нечестя, що жив згідно біблійного розповіді за 900 років до Ісуса Христа, виявився напрочуд близький саме християнам. Перший незайманий-анахорет у Старому Завіті, він присвятив себе Богові перш, ніж Бог покликав його на пророче служіння. І явився йому Господь не в громі, бурі або вогні, а в "тихому віянні вітру".

Посланий Богом до царя Ахава попередити, що, якщо він та його народ не перестануть поклонятися Ваалу і Астрату, Ізраїльське царство спіткає голод, він і сам потім разом з усіма голодував, задовольняючись тим, що приносив йому в пустелю ворон.

Його переслідував гнів цариці-язичниці Єзавелі, він втомлювався від покладеного не його тягаря пророка-ізгоя, впадав у відчай, просив смерті. А потім на очах у всього народу силою молитви звів з неба вогонь на жертовник істинного Бога.

Відео дня

Як справжній пророк Ілля залишив після себе учня, Єлисея - щоб справа, якій він служив, не вмерла разом з ним. І коли вже знісся в небо,то кинув учневі свій плащ, а той ударив ним по воді, і вода розступилася, Єлисей зрозумів, що успадкував не тільки одяг, але й дух пророка.

Пройде майже тисяча років і подібне почуття випробують апостоли в день П'ятидесятниці і передадуть цей дух всьому народові Божому, щоб він передавав його з покоління в покоління.

Ільїн день відзначають усі православні народи, а також християни, іудеї і мусульмани, які живуть в околицях гори Кармель, на якій, згідно біблійного розповіді, він переховувався, молився і переміг жерців Ваала.

Місця земного життя пророка здавна притягували паломників. У грецькому монастирі святого Георгія Хозевіта, заснованого близько 480 року в околицях Єрихону в ущелині Ваді Кельт, у великій печері, де, за переказами, переховувався і молився пророк Ілля в перший рік трирічної посухи, облаштований храм у його ім'я.

На горі Кармел, ще мати святого Костянтина Великого - рівноапостольна цариця Олена, заснувала Іллінський монастир, нині це католицький чоловічий монастир Stella Maris, а неподалік від нього розташований православний храм в ім'я пророка Іллі, освячений в 1913 році. Одна з печер, де за переказами він рятувався від переслідувачів, знаходиться на території грецького монастиря Мар Еліас.

РИА Новости