п

Преподобний Варлаам Хутинский жив у XII столітті, був сином знатного новгородця і свої дитячі роки провів у Новгороді.

В юному віці молодик втік у Лисичий монастир, де й згодом прийняв постриг.

Незабаром він оселився на відокремленому пагорбі над Волховом, в урочищі, яке називалося Хутинь і розташовувалося в 10 кілометрах від Новгорода.

Відео дня

У тиші і самоті преподобний Варлаам проводив суворе життя, постійно перебуваючи в молитві і дотримуючи дуже строгий піст.

Він ревно трудився – сам рубав ліс, пиляв дрова, орав землю.

З часом навколо преподобного почали збиратися мешканці Новгорода, які мали бажання розділити з преподобним його труди і подвиги.

Через деякий час була побудована церква на честь Преображення Господнього та заснований монастир.

Господь послав преподобному для служіння ближнім дар чудотворінь і прозорливості.

Коли дні земного життя преподобного наближалися до кінця, з Константинополя прибув ієромонах на ім’я Антоній – одноліток і друг преподобного.

Блаженний Варлаам благословив Антонія продовжити його справу, сказавши: «Тілом я залишаю вас, духом же завжди буду з вами».

Преподобний Варлаам мирно відійшов до Господа в листопаді 1192 року.

Тропар

Иже на земли леганием, пощением же и бдением тело твое изнуряя, преподобне, вся плотская мудрования умертвил еси, и исцелений струя независтная явился еси верою притекающим к тебе, Варлааме отче наш, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.