ж

Перед своєю блаженною кончиною в 1378 році митрополит Олексій, святитель Московський, заповідав покласти тіло його в Чудовому монастирі в Кремлі і вказав місце поховання за вівтарем храму, так як за своїм смиренням не хотів бути похованим у самому храмі.

Благочестивий великий князь Дмитрій Іванович Донський, який глибоко шанував великого святителя, всупереч волі останнього, наказав покласти тіло митрополита Олексія в церкві біля вівтаря.

У травні 1431 року склепіння храму, в якому спочивав святитель, обвалилося від старості.

Відео дня

Під час будівництва нового храму було відкрито нетлінні мощі святителя Олексія.

Собором російських святителів було встановлено святкування митрополиту Олексію в день його смерті в лютому і в день обрітення мощей 20 травня або ж за новим стилем – 2 червня.

У 1485 році мощі святителя були перенесені в храм, присвячений святителеві.

Сьогодні нетлінні останки святителя Олексія покояться в Богоявленському Патріаршому соборі в Москві.

Тропар

Яко сокровище пребогатое, многолетно в земли сокровенное, честныя мощи твоя обретошася чудоточащия, всеблаженне отче святителю Алексие, от нихже врачевство приемлюще, обогащаемся и Христа славословим, глаголюще: слава прославляющему святыя Своя.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.