п

22 травня Православна Церква вшановує день пам’яті перенесення мощей святого Миколая Чудотворця з Лікії до італійського міста Барі.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, посилаючись на главу адміністративного апарату Київської Митрополії архімандрита Віктора (Коцабу), згідно з життєписом святителя Миколая, святий вчинив багато чудес.

“Святитель Миколай допомагав знедоленим, рятував від потопів, виносив людей сухими з води, звільняв від тюремних кайданів та смертної кари, подавав зцілення. Багатьох нужденних і вбогих Чудотворець збагатив, голодним подав їжу. Він - заступник і швидкий захисник. Всім, хто до нього звертається, святий допомагає”, - розповідає отець Віктор.

Відео дня

Вперше святкування перенесення мощей святителя Миколая було встановлене папою Урбаном II у XI столітті. Cвято зародилося на Заході, але прижилося в церковному календарі східних слов’ян, куди було внесене митрополитом Єфремом наприкінці XI ст. В Київській державі свято перенесення мощей святителя Миколая з міста Міри до Барі встановлене за часів Київського митрополита Іоанна ІІ і Київського князя Всеволода (1078-1093).

У XI столітті мусульмани намірялися знищити мощі святителя Миколая і мешканці міста Барі вирішили врятувати їх. Вони з благословення самого святителя, який з’явився пресвітеру цього міста, 22 травня привезли раку з мощами у Барі. При цьому серед тих, хто ніс раку та торкався її, багато зцілилися. Мощі великого Божого угодника розмістили у церкві св. Іоанна Предтечі. Нині мощі Миколая Чудотворця зберігаються в Барі в базиліці Сан Сабіно.

В Україні, у народі, цей день має назву Миколи Весняного або Теплого.  У побуті святого вважають покровителем тварин, а також хліборобів та землеробства.