в

У неділю четверту після Великодня прославляється зцілення паралізованого, який 38 років був знерухомлений.

У цьому диві Церква вбачає оновлення життя всього людства через Воскресіння Христове. У цей день у храмах читається євангельський уривок про те, як у переддень свята П'ятидесятниці Господь прийшов в Єрусалим.

Як свідчить Євангеліє від Іоанна, в Єрусалимі, біля брами була купальня, звана по-єврейському Віфезда - "Будинок милосердя".

Відео дня

Біля купальні було п'ять ґанків, в яких лежало багато хворих, сліпих, кульгавих, висохлих, які очікували руху води, бо янгол Господній часами спускавсь до купальні, і збурював воду, і хто перший входив у неї по збиванні води, той одужував, яку б хворобу не мав.

Як оповідає Євангеліє, біля Овечої купальні перебував паралізований чоловік, який протягом 38 років страждав цією хворобою. Ісус, довідавшись, що він стільки часу слабує, говорить до нього: хочеш бути здоровим? Хворий відповідав Йому: так, Господи; але не маю людини, яка опустила би мене в купальню, коли збуриться вода; коли ж я приходжу, інший вже сходить перш за мене.

Каже йому Ісус: устань, візьми постіль твою і ходи. І зараз одужав оцей чоловік, і взяв ложе своє та й пішов.

Зцілений не знав, хто його Рятівник. Через деякий час після зцілення розслабленого, Господь зустрів його в храмі і сказав йому: "ось, ти одужав; не гріши більше, щоб не сталося з тобою чогось гіршого". Тоді той чоловік пішов і оголосив юдеям, що вилікував його Ісус.

Церква нагадує, що дух всіх людей вражений гріхом. Навіть святі, траплялося, грішили і помилялися - один Христос безгрішний. Своїми силами повністю звільнитися від гріха неможливо. Тільки з допомогою Бога можна остаточно перемогти гріх.

Тропар

Душу мою, Господи, во гресех всяческих, и безместными деяньми люте разслаблену, воздвигни Божественным Твоим предстательством, якоже и разслабленнаго воздвигл еси древле, да зову Ти, спасаемь: Щедрый, слава Христе, державе Твоей.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.