п

Касперівська ікона Пресвятої Богородиці потрапила в Росію з Трансільванії, сучасна територія Румунії, звідки її в кінці XVI століття привіз серб, який оселився в Херсонській губернії.

Ікона передавалася в спадок від батьків дітям, поки в 1809 році не стала власністю поміщиці Касперової. До того часу Касперівська ікона Богородиці потемніла, і живопис на ній проглядався слабо.

У лютому 1840 року поміщиця Касперова слізно вночі молилася перед іконою Божої Матері і раптом побачила, як лик Богородиці просвітлів, ожвавився, і ікона оновилася.

Відео дня

З тих пір від Касперової ікони почали відбуватися зцілення, і народ визнав її чудотворною.

З 1852 року за проханням жителів Херсона щороку на свято Вознесіння Господнього Касперівську ікону Божої Матері почали приносити в міський собор.

Під час Севастопольської війни 1853-1855 років при облозі Одеси ворожим флотом жителі міста хресним ходом принесли чудотворну ікону з Касперова в місто, і Одеса залишилася неушкодженою.

З 1918 року чудотворний образ перебував у Спасо-Преображенському соборі постійно.

У 1936 році після знищення собору Касперівську ікону перенесли в Успенський собор, який став кафедральним.

Чудотворний образ Касперівської ікони Пресвятої Богородиці знаходиться в ньому і зараз.

Тропар

Днесь, благовернии людие, светло празднуем, осеняеми Твоим, Богомати, пришествием, и, к Твоему взирающе Пречистому образу, умильно глаголем: покрый нас честным Твоим покровом и избави нас от всякаго зла, молящи Сына Твоего, Христа Бога нашего, спасти души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.