н

Святитель Софроній, патріарх Єрусалимський, народився в Дамаску.

З юних років він вирізнявся благочестям і любов'ю до наук.

З часом юнак прибув в Єрусалим, в обитель святого Феодосія, і там зблизився з ієромонахом Іоанном Мосхом. Праведники разом подорожували по монастирях, записували житія і повчання всіх, хто там працював. З цих записів пізніше склалася їх знаменита книга «Лимонарій» або «Луг духовний».

Відео дня

Рятуючись від спустошливих набігів персів, святі Іоанн і Софроній залишили Палестину і зникли в Антіохії, а потім перебралися до Єгипту. В Єгипті святий Софроній тяжко захворів. У той час він і вирішив стати ченцем і прийняв постриг від преподобного Іоанна Мосха.

Після одужання святого Софронія вони обидва вирішили залишитися в Олександрії. Там їх з любов'ю прийняв святий патріарх Іоанн Милостивий.

В Олександрії у святого Софронія захворіли очі, і він звернувся з молитвою до святих безсрібників Кира та Іоанна, і отримав зцілення в церкві, яка була присвячена їм. У подяку святий Софроній написав житіє святих цілителів-безсрібників.

Коли варвари почали погрожувати Олександрії, святий патріарх Іоанн у супроводі святих Софронія та Іоанна попрямував до Константинополя, але по дорозі помер. Святі Іоанн і Софроній з одинадцятьма іншими ченцями відправилися до Рима.

У Римі преподобний Іоанн помер в 622 році. Тіло його було перевезено святим Софронієм до Єрусалиму та поховано в обителі святого Феодосія.

У 628 році з перської неволі повернувся Єрусалимський патріарх Захарія. Після його смерті протягом двох років патріарший престол займав святий Модест, а після смерті святителя Модеста патріархом був обраний святий Софроній.

Святитель Софроній багато потрудився на благо Православної Церкви як її предстоятель.

У кінці життя святитель Софроній зі своєю паствою пережив дворічну облогу Єрусалиму мусульманами. Християни погодилися відкрити міські ворота з умовою, що противник пощадить святині. Однак цю умову не було виконано, і святий патріарх Софроній помер у глибокому жалю про осквернення християнських святинь.

Він є автором численних богослужбових молитвослів'їв. Також його перу належить житіє преподобної Марії Єгипетської.

Тропар

Иже Божественною ревностию подвигся и истинных повелений устне распростер, церковная основания благоузаконив и тамо сущим монашеским составом предав, премудрый в Патриарсех Иерусалимский Софроние, всемудрая словеса во свет извел еси,  имиже наставляемы, зовем ти: радуйся, светлая православных похвало.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.