7

Преподобний Герасим, перший Вологодський чудотворець, прийняв чернечий постриг у Київській Гнілецькій Успенській обителі, яка виникла на місці печер, де преподобний Феодосій усамітнювався на час Великого посту.

Не бажаючи заперечувати браттям обителі, преподобний Герасим прийняв сан ієромонаха.

Святий попрямував на Північ Русі і прийшов на річку Вологду, на правому березі якої благословив посад, який там з’явився.

Відео дня

Преподобний Герасим вибрав собі для проживання дрімучий ліс, який був відокремлений від посада невеликим Кайсаровим струмком. Там преподобний влаштував собі хатину і в тиші віддався безперервній молитві і праці.

З часом він побудував храм в ім'я Пресвятої Трійці і при ньому перший на Півночі монастир в Ім'я Пресвятої Трійці.

Обитель стала духовним центром та осередком освіти для навколишніх жителів.

Преподобний мирно преставився до Господа в березні 1178 року в день свого чернечого постригу і тезоіменитства.

Тропар

Яко Безплотным единонравен и преподобным сообщник, преподобне Герасиме, един на Вологду пришел еси, прорицая ту быти граду великому и в нем святей церкви воздвигнутися и святителем водворитися. Темже и сподобился еси близ того погребен быти и по преставлении своем многими чудесы исцелений просил еси. Молися всегда о нас, яко да обрящем от Бога милость.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.