з

Святий Харалампій, єпископ фессалійського міста Магнезії, північно-східна область Греції, успішно поширював віру в Христа Спасителя.

Звістка про його проповіді дійшла до правителя області Лукіана і воєначальника Лукія, за розпорядженням якого святий був схоплений і приведений на суд, де твердо сповідав віру в Христа і відмовився принести жертву ідолам.

Незважаючи на похилий вік єпископа, йому було вже 113 років, його почали жорстоко катувати: дерли тіло залізними гаками. Святий при цьому звертався до мучителів: "Дякую вам, браття, ви оновили дух мій!"

Відео дня

Побачивши терпіння старця і повну його беззлобність, два воїна Порфирій і Ваптос відкрито сповідували Христа, за що негайно ж були усічені мечем. Присутні при стражданнях єпископа Харалампія три жінки також почали прославляти Христа і негайно були закатовані.

Розгніваний Лукій сам схопив знаряддя тортур і став мучити священномученика, але раптово в нього відмовили руки. Прийшов до місця страти правитель плюнув в обличчя святого, і негайно голова його виявилася поверненою назад. Тоді він почав благати святого про пощаду, і за його молитвами обидва мучителі відразу ж отримали зцілення.

Лукій увірував і припав до ніг святого старця, просячи прощення.

Лукіан доніс про те, що трапилося імператору Септимію Северу, який знаходився в цей час в Антіохії Писідійській, і той наказав привести святого Харалампія до себе.

Священномученика волочили, прив'язавши мотузку до бороди.

Єпископа стали палити вогнем, але Сила Божа допомагала святому, і він залишився неушкодженим.

Крім того, за його молитвами стали відбуватися численні чудеса. Увірувала в Христа навіть дочка імператора Галина, яка двічі скинула ідолів у язичницькому храмі.

За наказом імператора святителя били камінням по вустах, хотіли підпалити бороду, з якої вийшло полум'я, яке опалило мучителів.

Імператор наказав мучити святого, і нарешті, засудив його на усічення мечем.

Священномученик Харалампій прийняв мирну смерть до страти.

Дочка імператора блаженна Галина поховала тіло мученика з великою честю.

Священномученик Харалампій, єпископ Магнезійський, мученики Порфирій і Ваптос і три жінки мучениці постраждали в 202 році.

Тропар

Яко столп избранный Церкве Христовой и светильник присносветлый всея вселенныя, премудре показася, Харалампие, возсия в мире мучением, разруши идольское мракобесие, блаженне, сего ради явися предстатель Христу, молися спастися нам.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.