н

Святитель Тихон, Патріарх Московський народився 19 січня 1865 року в родині сільського священика Торопецкого повіту Псковської єпархії Івана Белавіна. До прийняття сану носив мирське ім'я Василь Іванович.

Дитинство і юність хлопчика пройшли в селі при приході батька. Духовну освіту він отримав у Псковській Духовній семінарії і Петербурзькій Духовній академії.

У 1891 році юнак приймає чернецтво, і йому нарікають ім'я Тихон. Своє святительське служіння починає він у Холмській єпархії. З 1897 року він носить сан єпископа.

Відео дня

У 1898 році єпископ Тихон відправлений за океан, у далеку американську єпархію, у сані єпископа Алеутського. В Америці єпископ Тихон здобув собі загальну любов і відданість. Він очолював богослужіння на декількох мовах.

У 1907 році владика був переведений на Ярославську кафедру в сані архієпископа Ярославського і Ростовського. У 1913 році він очолив Віленську єпархію, а з початку 1917 року носить сан митрополит Московський.

5 листопада 1917 року на першому Всеросійському помісному соборі владика Тихон удостоєний сану Патріарх Московський і Всієї Русі. 21 листопада 1917 року відбулося величне торжество інтронізації – посвята в сан патріарха.

Інтереси церкви для нього були завжди дорожче всього. Він виступає проти декрету радянського уряду «Про відокремлення церкви від держави».

За контрреволюційні дії був залучений в 1922 році до судової відповідальності і поміщений під домашній арешт у Донському монастирі.

Патріарх помер 7 квітня 1925 року.

1 листопада 1981 року Патріарх Тихон був прославлений у числі новомучеників і сповідників Російських Архієрейським Синодом РПЦЗ.

9 жовтня 1989 року був канонізований Архієрейським Собором РПЦ.

На початку 1992 року в Малому соборі Донського монастиря був здійснений підпал, у результаті чого вигоріла практично вся трапезна частину храму.

При відновлювальних роботах після пожежі практично випадково були знайдені мощі святителя Тихона, Патріарха Всеросійського, похованого тут в 1925 році. Знахідка стала справжнім дивом і ще одним свідченням відродження собору.

19 лютого 1992 року відбулося знайдення святих мощей Патріарха Тихона.

Мощі відкрито спочивають у Великому Донському соборі Донського монастиря.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.