-

Собор новомучеників та сповідників Руської Церкви - святкування Православної Церкви на честь святих, які постраждали в антицерковних гоніннях у СРСР.

Святкування Собору новомучеників і сповідників Російських було визначено Патріархом Тихоном та підтверджено Всеросійським Помісним Собором 1917-1918.

У наступні роки радянської влади цю пам'ять можливо було відзначати лише таємно.

Відео дня

Архієрейський Собор Руської Православної Церкви навесні 1992 року встановив святкування Собору новомучеників і сповідників Російських XX століття 25 січня (за старим стилем), якщо цей день збігається з недільним днем, а якщо не співпадає - то в найближчу подальшу неділю. Дата була пов'язана з днем пам'яті священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського і Галицького.

На 22 березня 2011 року до лику новомучеників і сповідників Російських поіменно зараховано 1776 людей.

Тропар

Днесь радостно ликует Церковь Русская, прославляющи новомученики и исповедники своя: святители и иереи, царственныя страстотерпцы, благоверныя князи и княгини, преподобныя мужи и жены и вся православныя христианы, во дни гонения безбожнаго жизнь свою за веру во Христа положившия и кровьми истину соблюдшия. Тех предстательством, долготерпеливе Господи, страну нашу в Православии сохрани до скончания века.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.